سیستم های کد شبکه های کارتی
1- وایا اکسس Viaccess
این سیستم بیشتر توسط کانالهای فرانسوی مورد استفاده قرار میگیرد .
برای نگارش کدها از سیستم HEX که از 16 رقم تشکیل شده است استفاده می شود که به شرح زیر می باشد:
0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-A-B-C-D-E-F
در صفحه کدهای این سیستم چهار ستون وجود دارد که به شرح زیراند:
ستون اول شماره ردیف می باشد که از یک شروع شده و به ترتیب ادامه می یابد.
کد هر کانال در این سیستم به طور معمول مجموعه ای از 8 ردیف می باشد و با یک آیدنت 6 رقمی مشترک (ستون دوم) مشخص می شود. ردیفها با یک کلید (Key) دو رقمی (ستون سوم) از یکدیگر متمایز می شوند.
پس ستون دوم همان آیدنت 6 رقمی (در واقع 5 رقمی ،چون شماره آخر آن همیشه صفر است و در وارد کردن کدها در این دستگاه مورد استفاده قرار نمیگیرد) می باشد و در 8 ردیف متوالی تکرار می شود.
ستون سوم کلید (Key) دو رقمی است که معمولا رقم اول سمت چپ آن صفر است و تنها رقم دوم آنرا وارد دستگاه میکنیم.
ستون چهارم ارقام اصلی کد می باشد که تغییرات همواره در آنها اعمال می شود.
حال نحوه وارد کردن و ویرایش کدها در این صفحه را توضیح می دهیم که مختص به سیستم ویااکسس نمی باشد و برای سیستمهای دیگر نیز به همین روش عمل می شود.
برای ویرایش کد های قبلی ، نشانگر را روی تک تک ارقام 16 گانه کدها بوسیله کلیدهای جهت چپ و راست (تکمه های کنترل حجم یا ولوم صدا )جابجا می کنیم. عددها را بسادگی بوسیله کلیدهای عددی وارد می کنیم و برای وارد کردن حروف لاتین A...F از کلیدهای جهت بالا و پایین (تکمه های تغییر کانال) استفاده می کنیم.
برای وارد کردن کد یک کانال جدید (که در بین کدها موجود نمی باشد) باید به تعداد لازم ردیف ایجاد کنیم. سپس در این ردیفها کدها را وارد کنیم.
جهت اضافه کردن یک ردیف ، کلید قرمز رنگ کنترل (مربوط به تله تکست) را می زنیم تا یک ردیف کد در انتهای لیست کدها اضافه شود ( هیچ لزومی در پشت سرهم بودن 8 ردیف کد وجود ندارد و در هرکجای لیست که لازم باشد می توان این 8 ردیف را وارد کرد و نیز الزاما نباید کدهای یک سری کانال 8 ردیف باشد در صورتیکه تعداد ردیف کدها کمتر هم باشد اشکالی بوجود نمی آید).
برای حذف یک ردیف ، کلید سبز رنگ کنترل ( مربوط به تله تکست) را می زنیم. اگر ردیفی را اشتباها پاک کردید از صفحه کدها بدون ذخیره تغییرات خارج شوید. (با دوبار زدن کلید Exit)
نکته ای که حتما باید رعایت شود اینستکه دقت نمایید در مجموعه کدها که در صفحات مختلف می باشند هیچ ردیفی دو بار تکرار نشده باشد (منظور وجود دو ردیف با Ident و Key مشترک می باشد). اینکار باعث بروز مشکل در باز کردن کانالها می شود (ممکن است کانال باز نشود). در ضمن در وارد کردن کد ها دقت لازم را بکنید زیرا اشتباه وارد کردن حتی یک رقم نیز باعث می شود کانال کد شده باز نشود. بنابرین درصورت عدم موفقیت حتما کدها را مجددا چک کنید.
پس از ویرایش و یا اضافه کردن کدها ، برای ذخیره تغییرات انجام شده کلید OK را زده و سپس مجددا OK را برای تایید ذخیره سازی میزنیم.
2- نگراویژن Nagravision
این سیستم بیشتر توسط کانالهای اسپانیایی مورد استفاده قرار میگیرد. مجموعه کانالهایPolsat لهستان و کانال Star در ماهواره ترکست و... این سیستم را برای کدگذاری انتخاب کرده اند .
در این سیستم از یک آیدنت 4 رقمی با دو ردیف کد استفاده می شود.(در مقایسه با آیدنت 6 رقمی با 8 ردیف کد در سیستم وایااکسس).آیدنت در دو ردیف مشترک است و ردیفها با کلیدهای 00 و 01 از یکدیگر متمایز می شوند.
روش وارد کردن کدهای این سیستم مشابه ویااکسس می باشد و نیاز به توضیح ندارد
3- سکا یا مدیا گارد (SECA Mediaguard)
این سیستم بیشتر از سایر سیستمها مورد استفاده قرار می گیرد. کانالهای Rai و Mediaset ایتالیا وZee ، CANAL+ ، MCM و... از جمله کانالهایی هستند که با سیستم سکا گدگذاری شده اند. این سیستم دارای دو گونه 1 و 2 می باشد که نوع دوم آن نسخه کاملتر اولی می باشد. در حال حاضر اکثر کانالها از سیستم SECA 2 بخاطر امنیت بالاتر استفاده می کنند.
توضیح اینکه رسیورهای استارست با نرم افزار (Firmware) ورژن 2.55 به بالا قابلیت باز کردن سیستم SECA 2 را دارا می باشند.
کدهای این سیستم دارای سه ردیف می باشد که این سه ردیف دارای یک آیدنت چهار رقمی مشترک می باشند.
هر یک از ردیفها با کلیدهای دورقمی 0E-0C-0D از یکدیگر متمایز می شوند و کدهای هر خط شامل 16 رقم کد است که در سیستم HEX نگارش شده اند.
نحوه وارد کردن و ویرایش کدها در این سیستم نیز مشابه آنچه در سیستم وایااکسس گفته شد میباشد.